Το λεξικό του espressομανή

ESPRESSO: Η έκφραση του απόλυτου.

6,5-8 gr σωστά πατημένου και φρεσκοαλεσμένου καφέ (25-30 ml) σε 25΄΄ έως 30΄΄. Πίνεται με δύο γουλιές, αν γίνεται χωρίς καθόλου ζάχαρη ή έστω με ελάχιστη μόλις στη μύτη του κουταλιού.

 

 

LUNGO: «Μεγάλου μήκους» espresso.

Ένας espresso όπου ο χρόνος εκχύλισης είναι 25΄΄ έως 30΄΄,ενώ η ποσότητα στο φλιτζάνι 40-45 ml.

 

 

 

DOPPIO

Ένας διπλός espresso 50-60 ml σε 25΄΄ έως 30΄΄.

 

 

 

RISTRETTO

Ένας  espresso στον ίδιο χρόνο εκχύλισης 25΄΄ έως 30΄΄ με παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι 20 ml.

 

 

MACCHIATO

Ένας espresso «λερωμένος» με μία μικρή κουταλιά ζεστού φρέσκου γάλακτος στον ατμό.

 

 

CAPPUCCINO

Ένας espresso με φρέσκο γάλα στον ατμό,με ανώτατη θερμοκρασία τους 70° C.

 

 

 

ESPRESSO FREDDO

Ένας διπλός espresso lungo (70-80 ml, ανακατεμένος  με πάγο στο σέικερ.

Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.

 

 

FREDDO CAPPUCCINO

Ένας διπλός espresso lungo (70-80 ml)  ανακατεμένος  με πάγο στο σέικερ. Προσθήκη κρύου αφρόγαλου στο ποτήρι.

Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.

 

 

 

CORETTO

 

Ένας espresso με μία μικρή δόση λικέρ(10-15 ml).

Ιταλική συνήθεια, πίνεται μετά από κάποιο γεύμα.