Το λεξικό του espressομανή
ESPRESSO: Η έκφραση του απόλυτου.
6,5-8 gr σωστά πατημένου και φρεσκοαλεσμένου καφέ (25-30 ml) σε 25΄΄ έως 30΄΄. Πίνεται με δύο γουλιές, αν γίνεται χωρίς καθόλου ζάχαρη ή έστω με ελάχιστη μόλις στη μύτη του κουταλιού.
LUNGO: «Μεγάλου μήκους» espresso.
Ένας espresso όπου ο χρόνος εκχύλισης είναι 25΄΄ έως 30΄΄,ενώ η ποσότητα στο φλιτζάνι 40-45 ml.
DOPPIO
Ένας διπλός espresso 50-60 ml σε 25΄΄ έως 30΄΄.
RISTRETTO
Ένας espresso στον ίδιο χρόνο εκχύλισης 25΄΄ έως 30΄΄ με παραγόμενη ποσότητα στο φλιτζάνι 20 ml.
MACCHIATO
Ένας espresso «λερωμένος» με μία μικρή κουταλιά ζεστού φρέσκου γάλακτος στον ατμό.
CAPPUCCINO
Ένας espresso με φρέσκο γάλα στον ατμό,με ανώτατη θερμοκρασία τους 70° C.
ESPRESSO FREDDO
Ένας διπλός espresso lungo (70-80 ml, ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ.
Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.
FREDDO CAPPUCCINO
Ένας διπλός espresso lungo (70-80 ml) ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ. Προσθήκη κρύου αφρόγαλου στο ποτήρι.
Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.
CORETTO
Ένας espresso με μία μικρή δόση λικέρ(10-15 ml).
Ιταλική συνήθεια, πίνεται μετά από κάποιο γεύμα.